Skip to content

‘Ecstatic Dance is een interne ervaring.’

Over

Ecstatic Dance

De Engelse term ‘Ecstatic’ is te vertalen door ‘opgetogen’ en ‘extatisch’. Mensen van over de hele wereld nemen al deel aan deze vorm van bewust dansen. Lees meer over Ecstatic Dance Hoorn, Ecstatic Dance en de danslocatie in Hoorn.

Ontstaansgeschiedenis

Ecstatic Dance is ontstaan op Hawaï in 2000 (Big Island Ecstatic Dance). Dj Bodhitara maakte mixtapes voor de Sunday Morning Ecstatic Dance op de dansvloer van Kalani, Hawaï. Max Fathom bracht de muziekstijl naar het volgende niveau. Door de invloeden van dancefestivals verbond Max Fathom de twee werelden van Conscious Dance en de dance-cultuur aan elkaar.

De dansers Donna Carroll en Tyler Blank keerden in 2009 met de Ecstatic Dance-ervaringen van Hawaï terug naar Amerika, waar zij startten met Ecstatic Dance San Francisco. Zowel Big Island Ecstatic Dance, als Ecstatic Dance San Francisco hebben sindsdien mensen over de hele wereld geïnspireerd om hun eigen Conscious Dances te beginnen.
In 2012 werd in Nederland de eerste Ecstatic Dance georganiseerd in Club Lite, Amsterdam. Inmiddels vinden er Ecstatic Dances plaats in het hele land.
Ecstatic Dance Hoorn wordt georganiseerd met instemming van de stichters van Ecstatic Dance: Ecstatic Dance San Francisco.

Ecstatic Dance Hoorn is ontstaan uit de samenwerking van Rimke Pepers en Heliante Moningka. Beiden hebben een passie voor dans en muziek.

Dans was een onzichtbare rode draad in mijn leven totdat ik tien jaar geleden mijn roeping vond op een 5Ritmes dansvloer. Nu ben ik ruim 7 jaar docent en daardoor is het dj vak in mijn leven gekomen .. and I love it! Ik geniet van het draaien van mooie en soms uitdagende muziek die mensen meeneemt op reis. Ik geniet van het kiezen van het juiste nummer op het juiste moment; soms zacht en melodieus, soms hard en meeslepend.

Tegenwoordig draai ik ook op feestjes en partijtjes en de stap naar Ecstatic Dance dj voelt heel natuurlijk. Het mooie van Ecstatic Dance vind ik dat het ruimte biedt aan allerlei verschillende dansstijlen én aan vrije dansers. In de dans zijn we allemaal gelijk.

Als ik aan mijn eerste danservaringen denk, dan denk ik aan het dansen in de woonkamer als klein meisje, samen met mijn moeder en mijn zusje. We zetten een LP op, bewegen vrij door de kamer en maaken veel plezier.

Later ontdekte ik andere vormen van dans: jazzballet, showballet, hiphop, moderne dans… Ik vind het allemaal fijn, als ik maar kan bewegen op muziek.

Ecstatic Dance ontdekte ik bij Club Lite in Amsterdam. De vrijheid die ik ervaarde tijdens deze vrije dans gaf me ontzettend veel energie en plezier. Deze heerlijke vorm van dansen en vrij bewegen op een goede beat wil ik graag delen, zodat iedereen zelf kan voelen en ervaren hoe bevrijdend Ecstatic Dance werkt.

Locatie

De 2e zondagochtend en de 4e vrijdagavond van de maand dansen we bij Parcival, Nachtegaal 146 in Hoorn. Parcival is de Vrije School in Hoorn en West-Friesland en heeft een hele fijne en ruime zaal om te dansen.